חיפוש

רכב חשמלי או מכונית בנזין: מה עדיף?

האבולוציה הבאה ברכבים תהיה ללא ספק המעבר לרכבי החשמל. לא בנזין, לא היברידי, חשמל! המכוניות החשמליות תופסות תאוצה וככל הנראה יחליפו את המכוניות הקונבנציונליות. עד 2030  תיאסר מכירת מכוניות בנזין וסולר בישראל, כך לפחות נראה חזון משק האנרגיה לדברי שר האנרגיה היוצא, יובל שטייניץ

אז מה קורה פה בעצם? האם המכוניות החשמליות באמת עדיפות יותר על פני מכוניות הבנזין או שזוהי מגמה חולפת שאינה משתלמת לנו, רוכשי הרכבים, בהשוואה למנוע הבעירה הפנימית המוכר כל כך. מה העלויות האמיתיות בנסיעה ברכבים אלו? עד כמה הן מוגבלות בנסיעה לעומת רכבי הבנזין? באנו לתת מענה לשאלות אלו ע"י השוואת כדאיות בין רכב חשמלי למכונית הבנזין.  

מה זה רכב חשמלי?

יש לדעת – מהפכת הרכב החשמלי היא רק עניין של זמן ועל פי כל התצפיות עולם הרכב העולמי הולך לעבור שינוי משמעותי. כבר היום יצרניות הרכב העולמיות והמובילות ביניהן, יצרניות רכבי היוקרה הגרמניות, החלו בשיווק סדרת רכבים חשמליים במסלולים שונים: במזומן, במימון מלא ובתוכניות ליסינג למינהם של חברות הליסינג כמו קפיטל מוטורס, ובעקבותיהן כל שאר יצרניות הרכב הקוריאניות, היפניות והארופאיות החלו לשלב בדגמי רכביהן רכבים ממנועי סוללות חשמל. 

להבדיל מרכבים היברידיים שמשלבים בין מנוע חשמלי ובין מנוע בעירה פנימית רגיל, רכב חשמלי הוא רכב הפועל אך ורק על סוללות חשמל בלבד. סוללות רכבי החשמל הנהוגות כיום הן סוללות ליתיום-יון והן אוצרות בתוכן את האנרגיה החשמלית. 

החברה המוכרת בעולם הרכב החשמלי היא חברת 'טסלה' שבאוקטובר 2014 הציגה את מודל הרכב החשמלי שלה, בעל שני מנועי חשמליים עם הספק של 691 כ"ס וטווח נסיעה של 440 ק"מ שנחשב למתקדם מבחינת טווח הנסיעה שלו בשנים אלו. 

נושא רכבי החשמל בישראל נמצא עדייו בחיתוליו, גם בהיבט ההכרתי. הניסיון הישראלי המוכר ביותר בתחום המכוניות החשמליות בוצע על ידי חברת 'בטר פלייס' של שי אגסי שקיבלה את תמיכת המדינה במיזם עם הקמת צוותי עבודה לקידום הפרויקט אך כשלה ונסגרה לאחר שש שנים. 

עלות הרכב: מה יקר יותר?

אם נבחן דגמי רכבים של יצרניות רכב שונות נמצא מגמת עליה בייצור רכבים היברידיים או רכבים חשמליים שיוצרו בשנים האחרונות. זוהי מגמה עולמית בשוק הרכב שמבקשת לשנות את תרבות הנהיגה לירוקה יותר. יצרנית הרכבים השוודית, וולוו, התחייבה כבר ב- 2017 לחשמל את כל דגמי הרכבים שלה, רכבי יוקרה כדוגמת אאודי, ב.מ.וו או מרצדס הכניסו כבר דגמי רכבים חשמליים כחלק שגרתי מהיצע הדגמים שהן מייצרות בכל שנה. 

גם בארץ נרשמת עליית מדרגה ביבוא מכוניות חשמליות. אשתקד (2018) נמכרו מאות רכבי חשמל בארץ משני דגמים בלבד. כעת מגיעים עוד עשרה דגמים חדשים של מכוניות חשמליות. כל זה טוב ויפה אך כשאנו מנסים לבחון זאת בעיניים צרכניות האם זה באמת משתלם לנו? כמה עולה חשמלית טובה לעומת רכב בנזין סטנדרטי? 

התשובה לכך תלויה בסוג דגם הרכב, נפח המנוע וטכנולוגיית ההנעה החשמלית הספציפית בכל רכב חשמלי. אך ניתן לומר שרכישת רכב חשמלי יקרה יותר בהשוואה לרכב בנזין רגיל. הסיבה לכך נעוצה בטכנולוגיה החדשה של החשמליות, היא עדיין לא נפוצה מספיק וכמו כל טכנולוגיה חדשה העלות שלה יקרה יותר. 

יחד עם זאת, נראית מגמת ירידה, לפחות במחירי הסוללות החשמליות של 60% לעומת שנים קודמות. תוסיפו לכך מצב מכני משופר של מנועי החשמל ללא צורך בתחזוקה מתמדת ותמצאו שהדבר נראה אטרקטיבי יותר ויותר ככל שהחשמליות ממצבות את עצמן בשוק המכוניות. 

תחזוקת הרכב: כמה זה עולה לנו?

חלק ממערכות הרכבים החשמליים זהות למערכות קיימות ברכבי בעירה פנימית וחלקן האחר ייחודי רק להן. לרוב נמצא שעלויות הטיפול ברכבי חשמל יתמקדו בסוללת הטעינה, במקרה של תקלה בסוללה העלות תהיה גבוהה יחסית לרכבים מכאניים. גם אם אין תקלה בסוללה, קיימת עלות של טיפול בסוללות (מחזור) לאחר תקופת השימוש.

לעומת זאת מנועים רגילים מצריכים טיפולים ותחזוקה שוטפת שאינה קיימת ברכבים חשמליים (החלפת שמנים, פילטרים, חגורת טיימינג ועוד). בהשוואה אליהן כמות התקלות ברכב חשמלי אמורה להיות קטנה משמעותית. 

 

השוואת הוצאות הדלק

זהו היתרון העיקרי של מכוניות חשמליות על פני רכבי הבנזין. עלות הטענת רכב חשמלי לעומת עלות תדלוק רכב בנזין נחשבת לנמוכה ביותר (בהערכה 10 אגורות לק"מ). יחד עם זאת יש לקחת בחשבון את מגבלות המרחק שרכב חשמלי מסוגל לנוע.

כיום, רכבים מסוג אלו עדיין מוגבלים במרחק הנסיעה למרות שניתן למצוא יוצאי דופן כדוגמת רכב הפנאי שטח החשמלי של אאודי, ה- אי – טרון, שלדברי היצרנית עומד על 400 ק"מ נסיעה בין הטענות. אך מה על תשתיות ההטענה שאינן קיימות עדיין בארץ? 

תדלוק או הטענה חשמלית: מה עדיף?

בימים אלו נערכת רגולציה של פעילות ספקי החשמל לטעינת רכבי חשמל. הרישיון מיועד למוסדות ציבוריים או פרטיים כמו קניון או מקום עבודה, או ספק חיצוני שיסדיר את הפעילות עבורם להתקנת עמדות טעינה בתשלום, כלומר למכור חשמל לבעלי כלי הרכב החשמליים.

עד שנוכל לזכות לראות זאת מתגשם לנגד עיננו נצטרך לבחור מבין מספר מצומצם של תחנות הטענה לרכבים חשמליים. המצב כיום אינו אידיאלי וככל שתתרחקו ממרכז הארץ אפשרות ההטענה תהיה מורכבת יותר.  

כמה אתם נוסעים?

אם ננסה לכמת את העדיפויות השונות בין רכב חשמלי לרכב בנזין נמצא שרכב חשמלי יקר יותר בשלב הרכישה, זול יותר בתחזוקה (בשנים הראשונות לפחות), זול יותר בהפרש ניכר בכל הקשור לתדלוק הרכב ומוגבל במקומות התדלוק שלו בתחנות הטענה בארץ (לפחות נכון להיום). 

אם אתם מאלו שגומעים הרבה קילומטרים בנסיעות, עליכם לבחון את אפשרות הרכישה של רכב חשמלי. בטווח הארוך (תרתי משמע) נראה שהוא משתלם הרבה יותר. 

אולי תאהבו גם את